Orion

De tuinwerkplaats in het Wollefoppenpark
 
Als u vanuit de wijk Zevenkamp naar de Zevenhuizerplas gaat, komt u al lopend door het Wollefoppenpark vanzelf mensen of gebouwen van stichting Orion tegen. In een van de blauwe gebouwen is de tuinwerkplaats gehuisvest. Gedeeltes van het Wollefoppenpark worden door Orion onderhouden in samenwerking met de gemeente. Vijf begeleiders en tien medewerkers met een verstandelijke beperking (voornamelijk autisme of het syndroom van Down) werken gezamenlijk aan het onderhoud en de ontwikkeling van het park.
 
Het Wollefoppenpark heeft van alles te bieden: de elzen in het Bospark, een divers bos- en weidegebied in het Heempark en de Cultuurtuin. Orion is zelf in het bezit van een oude boomgaard met een deels nieuwe fruitbomenaanplant, grenzend aan het Cultureel Centrum. Deze verschillende gebieden brengen verschillend werk met zich mee. Zo kan het voorkomen dat op een werkdag 's ochtends kruiden geoogst worden en een composthoop wordt opgezet en in de middag houtstammen uit het bosje worden gehaald. Belangrijk is dat de medewerkers/bewoners het hele productieproces meemaken. Ze ervaren het groeiproces en werken mee aan alle stappen die plaats vinden tussen een boom en de verkoop aan een klant van een netjes gevulde zak haardhout. Natuurlijk worden alleen bomen omgehaald binnen het vastgestelde beheer van het gebied. Van de bomen worden zijtakken afgehaald en op een takkenril in het Bospark gelegd. De bruikbare stammen worden per trekker met aanhangwagen naar de kapschuur vervoerd. Deze kunt u 's winters voorbij zien en horen komen. Eenmaal onder de kapschuur kan het zagen en kloven beginnen. Elk van de medewerkers vormt hierin een schakel, van houtzakken vullen tot de verkoop (ook op bestelling en bezorgd binnen de wijk).
 
Een ander voorbeeld van een productieproces is dat van de kruidenthee. De kruiden groeien in de Cultuurtuin, een onderdeel van het Heempark. Op zestien bedden worden allerlei kruiden gekweekt: Mediterrane zoals Lavendel, Rozemarijn en Salie, inheemse zoals Hondsdraf, Engelwortel en Witte Dovenetel; bloemen zoals Goudsbloem, Cosmea en (Stok)Roos. Blad en bloem oogsten we vlak voor het hoogtepunt van de plant. Deze worden in rekken gedroogd waarna in het najaar mengsels gemaakt worden. Uiteraard verzorgen ze vooraf en ondertussen de bodem, de planten en het compost. Dit vraagt heel veel aandacht elke dag weer. Door het zo van dichtbij mee te maken beleven de mensen er het meest aan: de weersomstandigheden, de seizoenen, vogels, insecten, de kleuren van bloemen, bladeren en wortels. En het levert een eetbaar of bruikbaar product op dat ze zelf verzorgd hebben!
 
Een deel van de opbrengst uit de Cultuurtuin worden verwerkt tot andere artikelen: bessensap, jam, gelei. In de Cultuurtuin groeien naast kruiden bessenstruiken, appel- en perenbomen, kweeperenbomen en mispels. Het Heempark is openbaar gebied en bedoeld voor bewoners uit de wijk en andere passanten. Daarin is het toegestaan om te oogsten en plukken. Uiteraard zo dat volgende bezoekers ook nog wat te zien en/of te plukken hebben.
Wij zien liever geen honden in de Cultuurtuin: vanwege de kwetsbaarheid en de hygiëne van oogstproducten en mensen.
 
Samen met andere werkplaatsproducten zijn de tuinproducten te koop bij “de Pleiaden” aan de Wollefoppenweg 79a.

Twee keer per jaar wordt er een markt gehouden op het eigen terrein: buitenkraampjes op Hemelvaartdag en binnen in de werkplaatsen op de derde zaterdag van november. U bent van harte welkom om op deze dagen langs te komen. In het Wollefoppenpark komt u de mensen van Orion wellicht eerder tegen onder het genot van een trosje bessen of een appel. 

Vrijwilligers gezocht

Info bij Orion of gemeentewerken Prins Alexander
telefoonnummer tuinwerkplaats: 010 - 2863046
Om het Wollefoppenpark tot een meer divers, rijker en mooier gebied te maken, zou het fijn zijn als- naast de fulltime vrijwilligers van Orion- nog andere vrijwilligers zich willen inzetten. Dit kan in aansluiting bij Orion of geheel los daarvan.